Naše činnost v roce 2016

12.03.2017 22:24

     Scházíme se jedenkrát měsíčně obvykle v počtu 25 - 30 žen.  To je to zdravé a také pracovní jádro našeho uskupení. V roce 2016 se uskutečnilo 14 různých akcí. Plán práce sestavujeme jako rámcový, operativně se mění podle okolností a zájmu členek. Trvale spolupracujeme: s mateřskou školou na Čechově ulici, s Jupiter clubem, s hasiči, s radnicí, s Ekocentrem Chaloupky a se Stř. školou řemesel. Kupujeme pro své členky lístky do divadla. Dáváme si dárky při kulatých jubileích. V rámci týdeníku Velkomezeříčsko máme svůj webový portál.

     Takže co jsme v roce v roce 2016 všechno dělaly. Vezmeme to od těch nejmladších a nejmilejších, od naší spolupráce se školkou. Už v lednu jsme dostaly pozvání na besedu s dětmi. O našem dětství, hraní a hračkách. Babičky a děti za jedním stolečkem. A když se v listopadu chystal do školky sv. Martin na bílém koni, musely se napéct martinské rohlíčky, které se potom při akci rozdávaly. Návštěva našeho Mikuláše, čerta a anděla je už každoroční záležitost. Stejně tak vystoupení dětí na našem vánočním posezení se seniory.

     Den země /24.4./ pořádaný Ekocentrem  Chaloupky se bez nás už taky neobejde. A my jsme rády. Letošní téma bylo " Stromy". Tomu byla přizpůsobena celá turistická trasa i dění v cíli cesty v Balinách. Našly jsme uplatnění na těch klidnějších postech v cíli cesty. Při prodeji občerstvení, opékání hadů nebo podávání informací. A Chaloupky nám pak bohatě oplácejí. Místní lektorky    s námi tvořily krásné podzimní věnce a před vánoční výstavou dekorativní předměty v kontextu staročeských vánoc.

     Jako partnerky Jupiter clubu pořádáme každoročně velikonoční a vánoční výstavy. Myslím, že obě mají v našem městě léta dobrý ohlas o čemž svědčí rostoucí počet návštěvníků a to i přespolních.

Při letošní velikonoční výstavě jsme chtěly zapojit i veřejnost.  Vyfukuj a přines, zněla výzva na plakátě. Vznikl pak asi 35 metrů dlouhý řetěz z cca 450 vajec. Střed sálu měl připomenout jarní tradice tj. období masopustu, vynášení zimy, velikonoce a pálení čarodějnic.

Vánoční výstava měla podtext " Lidové staročeské vánoce ". Na jevišti staročeská světnice s prostřeným vánočním stolem a připomínkou štědrovečerních zvyků. Centrum sálu bylo věnováno vánočním tradicím. Tajemným postavám obcházejícím v tomto čase lidské příbytky / Barborka, Mikuláš, Lucie, Perchta, Brůna ad. /

     A hned po prázdninách / 6.9. / se rády připojujeme k akci města v rámci Dne zdraví. Letos spojeno také se vzpomínkou na Karla IV. Naše členky připravily pokrmy související právě s tímto obdobím, samozřejmě s ochutnávkou, která měla velký úspěch. Lidé si mohli odnést i recepty připravených jídel.

     Podzim také souvisí i s Gastrodnem na Hotelové škole a s podzimní výstavou Střední školy řemesel. Výzvu ke spoluúčasti jsme ochotně přijaly. Osm z nás se prezentovalo plody ze svých zahrádek a okolí. Čtyři vkusně aranžované stoly s logem ČSŽ v pozadí nás opět zviditelnilo.

     A spolupráce s hasiči? To je každoroční vánoční posezení se seniory nad 70 let v sále hasičské zbrojnice. Jejich počet se rok od roku zvyšuje. Letos ale nepřišel Mikuláš, jak byli návštěvníci zvyklí. Nebyla ani oblíbená tombola. Senioři si ale pobesedovali s místostarostou, zhlédli připravené scénky a zazpívali si koledy. Občerstvení je samozřejmostí.

     Každoročně si musíme udělat taky něco jen pro sebe. Holčičí posezení u vínečka se letos zvrhlo na čarodějnické /konalo se 27.4./ Čarodějnice Velmezína a Fajťána  vlétly na košťatech, rozčeřily klid v sále, mimo jiné i deklamací povedené básničky.   A byl i čas na oslavu několika jubileí, tombolu a taneček. I zájezd se letos konal. Již několikátým rokem mapujeme svůj kraj. Letos to bylo Žďársko. Došly jsme k tomu, že i blízko jsou místa, která jsme ještě neznaly nebo je navštívily už dávno, třeba ještě se školou.

     Takhle jsme zrekapitulovaly svou loňskou činnost v únoru na výroční schůzi. Ta letošní byla zvláštní v tom,že jsme na ni pozvaly ženy z Tisna. Tisno je městečko v Chorvatsku, se kterým již léta udržuje družbu naše velkomezeříčská radnice. V době od 6. do 12. února zde hostovali zástupci neziskových organizací z oblasti sportu, folklóru a řemesel. Osm žen zabývajících se lidovou tvořivostí jsme měly po tři odpoledne na starost my. Společně jsme tvořily, ukázaly si své výrobky, povídaly si. Je až neuvěřitelné, jak jsme si při té práci rozuměly. Už jsme ani tlumočníka nepotřebovaly. To, že se začalo i zpívat už ani nebylo překvapivé. A na výroční schůzi jsme pak udělali výstavku toho, co jsme společně vyrobily. A v září pojedeme do Tisna my.

 

Sepsala Dana Kučerová  / předsedkyně a kronikářka /.